Decentrale Selectie Erasmus Universiteit
Waarom Geneeskunde studeren aan de Erasmus Universiteit?
Geneeskunde aan de Erasmus Universiteit staat hoog aangeschreven, en dat is niet zonder reden. De vele voordelen van Geneeskunde studeren aan de Erasmus Universiteit zijn:
- Tijdens de opleiding is er extra aandacht voor jou als persoon. Hierbij is er veel ruimte voor je persoonlijke ontwikkeling.
- Er zijn veel mogelijkheden om een deel van je opleiding in het buitenland te volgen!
- Vanaf dag 1 is er al patiëntencontact.
- De faculteit heeft niet alleen een geneeskunde master, maar ook masters waarbij je wat meer het onderzoek in gaat.
- De geneeskunde faculteit van de Erasmus Universiteit Rotterdam staat wereldwijd hoog aangeschreven (bron: QS World University Rankings)
De selectieprocedure
Hoe ziet de selectieprocedure er eigenlijk uit?
De selectie vindt plaats tussen 15 januari en 15 april. Onderstaand alvast een paar belangrijke data. Helaas zijn nog niet alle data van het gehele selectieproces bekend. Deze zullen later worden aangepast of toegevoegd in het overzicht.
Grofweg kan de selectie in drie delen opgedeeld worden:
- Portfolio invullen en maken E-module
Je ontvangt per e-mail een uitnodiging voor het invullen van de E-module 'Kennismaking studie en beroep' en het maken van de voorbereidende opdracht. In deze opdracht maak je kennis met casus gestuurd onderwijs. Dit wilt zeggen dat je onderwijs krijgt op basis van een casus, dus een persoon die een bepaalde situatie meemaakt. Deze opdracht wordt niet beoordeeld, maar is wel verplicht voor je selectiepoging. De deadline voor het maken van de E-module en het inleveren van de voorbereidingsopdracht is nog niet bekend gemaakt. - Selectie dag
Op deze dag kom je naar de universiteit om een aantal opdrachten te maken. Hierbij wordt gekeken naar jouw vermogen om te redeneren en problemen op te lossen. Hierbij spelen logisch redeneren, patroonherkenning, taalvaardigheden en abstract denken een belangrijke rol. Daarnaast wordt jouw vermogen om kennis te gebruiken die is verkregen door opleiding en ervaring ook getoetst.
Tijdens deze selectiedag zul je ook een aantal andere toetsen moeten maken die aansluiten bij de manier waarop het onderwijs gegeven wordt aan de EUR. De eerste toets is een toets die gebaseerd is op het casus gestuurd onderwijs, waar je al kennis mee hebt kunnen maken tijdens de voorbereidingsopdracht. De tweede toets is een toets waarbij je vragen krijgt over een kennisclip die je ongeveer een week van tevoren opgestuurd krijgt. - Uitslag van de selectie
Op grond van de selectiecriteria wordt een ranking vastgesteld. Op 15 april ontvang je via Studielink je rangnummer. Als jouw nummer in aanmerking komt voor plaatsing, krijg je een plaats aangeboden.
Welke toetsen worden wel en niet beoordeeld tijdens de decentrale selectie?
Tijdens de decentrale selectie dit jaar maak je verschillende toetsen. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt in verplichte, maar niet beoordeelde toetsen en toetsen die wel beoordeeld worden. Hieronder zie je ze op een rijtje staan
- Niet beoordeeld, maar wel verplicht:
- E-module
- Voorbereidende opdracht
- Beoordeeld en verplicht:
- Toetsen van de selectiedag
Let op!
Kandidaten die gemiddeld gelijk aan of hoger scoren dan een 8,25 voor de 5-vwo eindcijfers voor de 6 vakken Nederlands, Engels, wiskunde, natuurkunde, scheikunde en biologie samen en voldaan hebben aan de E-module en de voorbereidingsopdracht, en een voldoende scoren voor het onderdeel motivatie van het portfolio. Deze kandidaten krijgen een plaatsbaar rangnummer.
Mocht je onzeker zijn over de selectieprocedure, niet getreurd! Medician is er voor je!