Decentrale Selectie Vrije Universiteit

Waarom Geneeskunde studeren aan de Vrije Universiteit?

Geneeskunde aan de Vrije Universiteit staat hoog aangeschreven, en dat is niet zonder reden. De vele voordelen van Geneeskunde studeren aan de Vrije Universiteit zijn:

  • Geneeskunde aan de VU is door de accreditatiecommissie gekozen tot één van de drie beste geneeskunde opleidingen in Nederland (VU, Groningen en Maastricht)
  • Geneeskunde aan de VU is door de studenten bij de nationale studenten enquête 4 jaar op rij als beste faculteit beoordeeld!
  • Vanaf dag 1 is er al patiëntencontact.
  • Er is veel aandacht voor hoe jij jezelf kunt ontwikkelen tot de arts die jij wilt zijn.
  • Er is veel aandacht voor klinisch redeneren, patiëntgesprekken voeren en het uitvoeren van lichamelijk onderzoek. Hierdoor wordt het leren ook leuker en leer je tijdens het oefenen! 
  • Er zijn bij de VU in vergelijking tot andere universiteiten veel meer mogelijkheden om een deel van je studie in het buitenland te doen. Zo kan je bijvoorbeeld in je eerste jaar al op zorgstage in het buitenland!

De selectieprocedure

Hoe ziet de selectieprocedure er eigenlijk uit?

De selectieprocedure is onderverdeeld in: 1) het portofolio en 2) de selectietoets, je neemt deel aan beiden indien je op de juiste wijze én op tijd je portofolio hebt ingeleverd. In je portofolio moet je je school-en studieresultaten opschrijven en activiteiten waaraan je hebt deelgenomen, voor beiden moet je gewaarmerkt bewijs aanleveren. (Gewaarmerkt = handtekening en/of waarmerkstempel van persoon/organisatie)   

 

Met welke track doe jij mee? 

Niet iedereen doet mee aan de selectie via hetzelfde leerpad, er is namelijk een track A en track B waarin kandidaten worden onderverdeeld. 

Track A bestaat uit alle kandidaten die op het moment van inschrijven in hun eindexamenjaar van het VWO zitten.

Track B is voor alle andere kandidaten die op een andere manier aan de toelatingseisen voldoen, denk aan een HBO propedeuse met VWO deelcertificaten of kandidaten die al een vwo diploma hebben. 

Wanneer je meedoet aan de selectie word je dus vergeleken met kandidaten uit je eigen track. 

 

De VU heeft op hun website bij het onderdeel ''Selectie Geneeskunde 2024'' een track tool die je kunt doorlopen om te kijken in welke track je valt en welke bewijsmaterialen je dient in te leveren. Hier is ook een handboek te vinden waarin de selectie uitgebreid wordt uitgelegd en een beschrijving gegeven wordt van welke activiteiten je mee kunt nemen in je portofolio. 

 

Aanmelddeadline

De aanmelddeadline voor de selectie is uiterlijk 15 januari 2024, wees hierbij ook scherp dat je je aanmeld voor de bacheloropleiding en niet voor de masteropleiding!

 

Op basis van je portofolio en het resultaat van je selectietoets krijg je uiteindelijk een rangnummer toegewezen. 

Op 15 april wordt de uitslag van de selectie met je rangnummer bekend gemaakt. 

 

Tip van team Medician: Begin TIJDIG met het verzamelen van bewijs want dit kan vaak veel tijd in beslag nemen, lees ook het handboek over de selectieprocedure meerdere malen op een rustig moment goed door voor jezelf zodat je geen punten laat liggen!

 

Mocht je onzeker zijn over de selectieprocedure, niet getreurd! Medician is er voor je!