Decentrale Selectie Vrije Universiteit

Waarom Geneeskunde studeren aan de Vrije Universiteit?

Geneeskunde aan de Vrije Universiteit staat hoog aangeschreven, en dat is niet zonder reden. De vele voordelen van Geneeskunde studeren aan de Vrije Universiteit zijn:

  • Geneeskunde aan de VU is door de accreditatiecommissie gekozen tot één van de drie beste geneeskunde opleidingen in Nederland (VU, Groningen en Maastricht)
  • Geneeskunde aan de VU is door de studenten bij de nationale studenten enquête 4 jaar op rij als beste faculteit beoordeeld!
  • Vanaf dag 1 is er al patiëntencontact.
  • Er is veel aandacht voor hoe jij jezelf kunt ontwikkelen tot de arts die jij wilt zijn.
  • Er is veel aandacht voor klinisch redeneren, patiëntgesprekken voeren en het uitvoeren van lichamelijk onderzoek. Hierdoor wordt het leren ook leuker en leer je tijdens het oefenen! 
  • Er zijn bij de VU in vergelijking tot andere universiteiten veel meer mogelijkheden om een deel van je studie in het buitenland te doen. Zo kan je bijvoorbeeld in je eerste jaar al op zorgstage in het buitenland!

De selectieprocedure

Hoe ziet de selectieprocedure er eigenlijk uit?

  1. Aanmelden
    Om je deelname definitief te maken voor de decentrale selectie moet je jezelf voor 15 januari aanmelden via Studielink. Hierna doe je officieel mee met de selectie. Let wel goed op dat je jezelf inschrijft voor de bacheloropleiding en niet de masteropleiding.

  2. Portfolio

    In je portofolio moet je je school-en studieresultaten opschrijven en activiteiten waaraan je hebt deelgenomen, voor beiden moet je gewaarmerkt bewijs aanleveren. (Gewaarmerkt = handtekening en/of waarmerkstempel van persoon/organisatie). De activiteiten die je hierin kunt meenemen worden onderverdeeld in een aantal categorieën:

    1. Maatschappelijke bijdrage
      Voorbeelden: wiskundebijles geven op school of vrijwilliger zijn bij een AZC.
    2. Bestuurlijk/ organisatorisch
      Voorbeelden: onderdeel zijn van de leerlingenraad of het organiseren van activiteiten op school. 
    3. Gezondheidszorg
      Voorbeelden: vrijwilliger zijn bij een verpleeghuis, hulp verlenen op een EHBO post bij een evenement.
    4. Onderzoek/ techniek
      Voorbeelden: een artikel publiceren in een wetenschappelijk tijdschrift, bouwen van robots.
    5. Bijzondere prestaties
      Voorbeelden: topsport bedrijven met NOC*NSF status, internationale vertegenwoordiger bij organisaties

  3. Selectietoets
    Op deze dag kom je naar de VU om selectietoetsen te maken. De selectietoets vindt dit jaar plaats op 22 februari 2025. Je hoort in week 5 of je de toets in de ochtend of in de middag maakt. Grofweg gaat het om twee toetsen:

    1. Taalvaardigheidstoets
      Hierbij wordt vooral gekeken naar het onderdeel tekstopbouw. Het doel van deze toets is om inzicht te verkrijgen over jouw vaardigheden op het gebied van alinea-indeling, logische opbouw en doorloop van zinnen, formulering van logische argumenten en conclusie. 
    2. Sociaal inzicht toets - Specifiek studiesituaties
      Tijdens deze toets wordt er gekeken naar het inzicht in sociale situaties zoals die op de opleiding kunnen voorkomen. Hierbij gaat het om situaties waarin sociale competenties zoals samenwerken, integriteit en assertiviteit van belang zijn. 

  4. Uitslag
    Op 15 april 2025 ontvang je uitslag via studielink. Dit zal in de vorm van een rangnummer komen en gebaseerd zijn op de resultaten van je portfolio en selectietoetsen. Krijg je een opleidingsplek direct aangeboden? Vergeet deze dan niet binnen 14 dagen te accepteren. 

 

Met welke track doe jij mee? 

Niet iedereen doet mee aan de selectie via hetzelfde leerpad, er is namelijk een track A en track B waarin kandidaten worden onderverdeeld. 

Track A bestaat uit alle kandidaten die op het moment van inschrijven in hun eindexamenjaar van het VWO zitten.

Track B is voor alle andere kandidaten die op een andere manier aan de toelatingseisen voldoen, denk aan een HBO propedeuse met VWO deelcertificaten of kandidaten die al een vwo diploma hebben. 

Wanneer je meedoet aan de selectie word je dus vergeleken met kandidaten uit je eigen track. 

 

De VU heeft op hun website bij het onderdeel ''Selectie Geneeskunde 2025'' een track tool die je kunt doorlopen om te kijken in welke track je valt en welke bewijsmaterialen je dient in te leveren. Hier is ook een handboek te vinden waarin de selectie uitgebreid wordt uitgelegd en een beschrijving gegeven wordt van welke activiteiten je mee kunt nemen in je portofolio. 

 

Tip van team Medician: Begin TIJDIG met het verzamelen van bewijs want dit kan vaak veel tijd in beslag nemen, lees ook het handboek over de selectieprocedure meerdere malen op een rustig moment goed door voor jezelf zodat je geen punten laat liggen!

 

Mocht je onzeker zijn over de selectieprocedure, niet getreurd! Medician is er voor je!